fbpx

HEP – Horváth Építőmester Zrt

KAPOSVÁR DOROTTYA HÁZ

Műemlék felújítás

Kaposvár egyik legidősebb épülete, a 18. századi Dorottya-ház, egyben műemlék, mely egykor az Eszterházy család Somogy vármegyei uradalmi központja volt. Nevét Csokonai Vitéz Mihály Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposza nyomán kapta, melynek cselekményét ide helyezte.

A barokk stílusban épült házban 1798-ban nagy ünnepségeket rendeztek hiszen ekkor kapta meg gróf Széchényi Ferenc a főispáni címet. Csokonai Vitéz Mihály is ekkor járt a városban, ahol tanúja volt az eseménynek. Ekkor – bár műve előszavában bevallja, sosem járt az épületben és a városban is csak egyszer – ezt a házat választotta a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon című vígeposzának helyszínéül.

A költő kaposvári látogatása előtt nem sokkal ott tartották a Széchényi Ferenc főispáni beiktatását ünneplő fényes bált is, melyet szintén megörökített egy írásában.

Az műemlék épülete ekkor még csak földszintes lehetett, igen egyszerű homlokzati architektúrával. A 19. század folyamán átépítették és egy emeletet is ráépítettek. Mai formáját a 20. századi helyreállításokat követően nyerte el. A ház egy ideig honvédségi tisztilakként is funkcionált, később egy Csokonairól elnevezett szálloda működött benne.

A Dorottya című vígeposznak Gera Katalin domborműve állít emléket a külső falon. Az épület mellett Fritz János 1977-ben felavatott Csokonai–mellszobra áll.

PROJEKT NEVE:
Dorottya-ház műemlék felújítás

MUNKAVÉGZÉS HELYE:                        Kaposvár, Fő utca 3.

KIVITELEZÉS IDŐTARTAMA:
2019.02. – 2021.02.

MEGBÍZÓ:
Kaposvár Önkormányzat 

Projekt volumen: …MForint                                       

épület belülről
Kattintson a cikk megjelenítéért a képre
tetőszerkezet
MEGTEKINTÉS