fbpx

HEP – Horváth Építőmester Zrt

Kecskemét régi Városi mozi

Kecskemét régi Városi Mozi

Műemlék felújítás

A volt Városi Mozi műemlék épületének teljes körű felújításával –  1285 m2-es épített kulturális örökség megmentése, turisztikai funkcióval ellátott hasznosítása valósult meg. 

A kecskeméti Városi Mozi több évtizedes kihasználatlanság után betölti méltó helyét a város kulturális életében.

A városi tulajdonú ingatlan rekonstrukciójára a Katona József Színház 2012-ben pályázatot nyújtott be „Hírös Városi Turisztikai Központ” kialakítására, a mozi épületének hasznosításával. A pályázat sikeres volt, melynek eredményeként megkezdődhetett a műemléki rekonstrukciós tervek kidolgozása.

A következő funkcionális egységek kerültek kialakításra, elhelyezésre:

– Multifunkcionális előadóterem, amely a város kulturális intézményeivel közös, turisztikai vonatkozású eseményeinek – bemutatóknak – előadásoknak biztosít helyet, beleértve a Katona József Színház Kelemen László Kamaraszínházának produkcióit is.

– A Leskowszky hangszergyűjtemény (hangszermúzeum) részére a gyűjtemény európai hírnevéhez méltó kiállítóterek és interaktív foglalkozásokra is alkalmas helyiségek kerültek kialakításra, hogy szerves kapcsolatban legyenek a multifunkcionális előadóteremmel.

– A meglévő terek bővítésére csak az alagsorban került sor, ahol alapfalak kiváltásával és a földfeltöltések kibányászásával biztosítottuk a kiszolgáló helyiségek, valamint a három szintet összekötő lift elhelyezését.

A homlokzati rekonstrukcióhoz készült műemléki értékleltár alapján folyt a felújítási munka, melynek révén az 1913. évi építészeti megjelenést majdnem teljes egészében biztosítani tudtuk néhány mai igényeket szolgáló módosítással.
Az épület színezését a korabeli fényképek alapján történt elemzések szerint határoztuk meg viták kereszttüzében, mivel sokan az utolsó öt évtized szakszerűtlen színezésében látták a megoldást.

A kivitelezés során számtalan szerkezeti problémával szembesültünk, mivel a tervezés során idő hiányában nem készült alapos-részletes épületszerkezeti vizsgálat. A belső burkolatok és vakolatok eltávolítása, valamint az alagsori feltárások felszínre hozták az állékonysági problémákat. Állandó statikusi felügyelettel és megerősítési tervekkel sikerült hosszú távra megoldani a szerkezeti biztonságot.

Az épület belső tereinek formálásával és belsőépítészeti kialakításánál a külső műemléki megjelenés iránti tiszteletet, a visszafogott tisztaságot és a maiság tükröződését tartottuk szem előtt. A lokálpatrióta szellemiségű, kecskeméti tervezők által végzett csapatmunka, a visszajelzések és a városi lakosság befogadást jelző megnyilvánulásai alapján a rekonstrukciót sikeresnek tekintik-tekinthetjük a beruházó, a tervezők, a kivitelezők és az összes közreműködő nagy örömére.

PROJEKT NEVE:
Régi Városi Mozi felújítása

MUNKAVÉGZÉS HELYE:                        Kecskemét, Rákóczi u.

KIVITELEZÉS IDŐTARTAMA:
2016

MEGBÍZÓ:
Kecskemét MJV Önkormányzata

Projekt volumen: 700 Millió Forint