fbpx

HEP

SZARVASI NEMZETI PARK LÁTOGATÓ KÖZPONT

Nemzeti Park Fejlesztés

Új épületekkel és állat kifutókkal bővült a Körös-Maros Nemzeti Park szarvasi látogatóközpontja. A szarvasi Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében több mint 300 millió forintból újult meg a Horváth Építőmester Zrt. kivitelezésében. A beruházás megvalósulását továbbá az Interreg ROHU7-es projektszámú „Határon átnyúló együttműködés a természeti örökségek védelméért” program is támogatta 126 millió forinttal. A támogatásból kialakították a foglalkoztató épületet és közösségi épületet, amely erdei iskolák és nyári természetvédelmi táborok számára biztosít helyszínt.

A projekt során új kerítés és kapu kivitelezése is történt  valamint új parkolókat alakítottak ki modernizált elektromos autó-töltő állomással. A parkoló és az ösvények térvilágítással, valamint térfigyelő rendszerrel lettek ellátva és egy új, mondhatni ikonikussá váló bagoly kapu is várja a vendégeket. Az épületek megjelenésükben és színvilágukban követik mind a látogatóközpont épületét, mind az 1908 óta fennálló Csáky kastély megjelenését, mely a Nemzetipark Igazgatóságának az épülete.

„Az épületek és az ökoturisztikai fejlesztése minden eleme teljes mértékben akadálymentes. A kivitelezők kialakítottak továbbá egy büfét is a nem használt garázs épületek egybenyitásával mely a Tölgybüfé elnevezést kapta, ahol a nemzeti park saját feldolgozott termékeit: mézeket, szarvasmarha kolbászt és szalámi, valamint Túzok Kézműves sört árulnak majd. Emellett modernizálták az állatparkot is, többek között gyík kifutót és állatsimogatót létesítettek, valamint elkészült egy vízvezetéket mely a jávor szarvas és a vaddisznók számára biztosít a nyári melegekben friss, hideg dagonya vizet. Egy új mondhatni ikonikussá váló bagoly kapu is várja a vendégeket melynek eredetileg május 10-én a madarak és fák világnapján lett volna ünnepélyes átadása, ugyanis 2020 a bagoly éve.

PROJEKT NEVE:

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 

MUNKAVÉGZÉS HELYE:                        

Szarvas

KIVITELEZÉS IDŐTARTAMA:

2020

MEGBÍZÓ:

Nemzeti Park