fbpx

HEP

A Gellért-hegy lábánál épült fel a nagy múltú budai gimnázium sportcsarnoka

A Gellért-hegy lábánál épült fel a nagy múltú budai gimnázium sportcsarnoka

A Horváth Építőmester Zrt. és a Possibuild Kft. konzorciuma az intézmény műemléképületének belső átalakítását is elvégezte.

Befejeződött a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új sportkomplexumának kivitelezése. A létesítmény ünnepélyes átadójára március 18-án került sor.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Villányi úton található Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új, mintegy 3700 négyzetméteres, négyszintes sportközpontot kap. A beruházás kivitelezését – mely magában foglalja a gimnázium műemléképületének belső átalakítását is – a Horváth Építőmester Zrt.és a Possibuild Kft. konzorciuma végezte el. Alvállalkozóként az Épszerk-Pannónia Invest Kft. felelt a szerkezetépítésért, a projekt tervezője pedig az Óbuda Építész Stúdió Kft.


Üveghíd köti össze a két épületet

A 3700 négyzetméteres sportcsarnokot Nemes Bertalan és Peschka Alfréd tervezte. A neobarokk iskolaépületet és – a Villányi út felől nézve – a bal oldalán elhelyezkedő, modern, látszóbeton homlokzatú sportcsarnokot egy üveghíd köti össze.

A sportcsarnok földszintjén egy két szint belmagasságú kézilabdapálya, valamint – egymás fölött elhelyezve – két normál belmagasságú edzőterem található. A felső szinten szintén egy – az alsónál nagyobb – sportpálya van, százötven fős lelátóval. A mosdókat, öltözőket, tanári szobákat a földszinten és az első emeleten alakították ki.

A sportközpont alapkövét 2018 márciusában tették le. A sportcsarnok építésével párhuzamosan az iskolaépület korábban sport funkciót ellátó helyiségeit ebédlővé, könyvtárrá, illetve tantermekké alakították át.

A sport fontos eszköze a nevelésnek

Az állam a kötelességét teszi, amikor támogatja a következő nemzedékeket nevelő intézményeket – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új, 6,5 milliárd forint kormányzati támogatásból épült sportcsarnokának átadásán.

Gulyás Gergely kiemelte: egy olyan magas színvonalú oktatási intézmény fejlesztése, mint a budai ciszterci gimnázium, éppúgy érdeke az országnak, mint Budapestnek, mint ahogy magának az iskolának.

A miniszter megköszönte a ciszterci rendnek, hogy az iskola működtetésével hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon is legyenek, akik „nemzetben gondolkodnak”, akiknek egyéni sorsukon túl a nemzet, az ország sorsa is fontos. Azt is megköszönte a rendnek, hogy olyan iskolát működtet, ahova sok szülő íratja be szívesen a gyermekét.

Simicskó István országgyűlési képviselő arról beszélt: az új sportcsarnokkal és a gimnázium mellett lévő Szent Imre-templom felújításával megszépült Újbuda szíve.

A kerület büszke arra, hogy ilyen épületegyüttese van, és büszke a ciszterci gimnáziumba járó diákokra is – mondta, hozzátéve, tapasztalatai szerint az egyházi iskolákban végzett fiatalok hite és értékrendje is stabil.

A frakcióvezető szólt arról is: a sport fontos eszköze a nevelésnek, formálja a gyerekek jellemét, „fair play-re”, sportszerűségre nevel. „Ha pedig a sportból áthozzuk a sportszerűséget a mindennapjainkba, akkor emberibb életet élhetünk” – tette hozzá Simicskó István.

Kinőtték az iskolaépületet

Az új épületet Bérczi László Bernát ciszterci apát áldotta meg. Az apát köszöntőjében úgy fogalmazott: „elődeink bátorságának és hitének talaján állunk ma itt”.

Azt mondta, nagyot kellett álmodni, amikor a rend az XX. század elején, „egy égszakadással jellemzett történelmi korban” elindította budapesti iskoláját, de hajtotta őket a hit, hogy a jó célhoz megadatik a kegyelem és minden szükséges földi eszköz.

Hozzátette: nagyot álmodott az apátság 2017-ben is, amikor az új sportcsarnokot tervezni kezdte. Elmondta: az iskola „régóta görgetett problémái” a sikeréből fakadtak, az eredetileg 600 főre és heti két testnevelésórára méretezett iskolaépületet az utóbbi 20 évben egyértelműen kinőtte az intézmény. Az új sportcsarnokkal az összes sportteret az iskolán kívülre helyezve a gimnázium „fellélegezhet” – mondta Bérczi László Bernát.

A sportcsarnok átadása a Miniszterelnökség és a gimnázium csapatának futballmérkőzésével zárult.

1997-ben indult újra a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

A budai ciszterci gimnáziumot 1912-ben alapította a rend, az oktatás ekkor a fővárostól – ideiglenesen – megkapott tantermekben folyt. Az iskola Villányi úti épületének alapkövét 1927-ben tették le, a Wälder Gyula által tervezett épületet két évvel később adták át. A gimnázium néhány év alatt az ország egyik legjobb középiskolájává vált, az 1940-es évekre a tanulólétszám elérte a nyolcszázat.

A kommunizmus idején a ciszterci rendtől elvett intézmény József Attila Gimnáziumként működött. A rendszerváltás után, 1992 szeptemberétől volt ciszterci osztály a gimnáziumban, 1997-ben pedig újraindult a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium. Az iskolának jelenleg kilencszáz diákja van.