HEP

Család és Gyermekjóléti központ előrehaladás

Így lesz altisztképzőből gyermekjóléti központ: Kecskeméten műemlék kap új funkciót

A Lecpes Kft. munkájával a megyeszékhely belvárosának közelében alakítanak ki rekonstrukcióval, valamint a korábbi építészeti koncepcióhoz illeszkedő új épületrésszel szociális intézményt, a beruházás az ütemterv szerint halad.

Nyáron már beszámoltunk a kecskeméti Rudolf-laktanya épületegyüttesében születő modern gyermek- és családvédelmi központról, melyet a Lecpes Kft. alakít ki. Most újabb híreket kaptunk a kivitelező munkatársától a projektről, melynek során körülbelül 30 éve üresen álló műemléképületek élednek újjá.

Az eredetileg 1887-ben épült Rudolf Laktanya a Széktói stadion közelében helyezkedik el, Kecskemét belvárosa közelében. A létesítmény Pártos Gyula és Lechner Ödön tervei alapján készült el, a komplexum most megújuló részét legutoljára a ’90-es években használták – raktárnak.

Az építkezés az egykori laktanya alakulóterének észak-nyugati részén zajlik le. A volt altisztképző, valamint a zuhany-mosókonyha épülete az műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve újul meg teljesen. A két épület között található, leromlott állapotú, korábban kispuska lőtérnek használt helyszín pedig újjáépül, illetve kibővül – az örökségvédelmet ennek során is kiemelt szempontnak tekintik.

Így az 5245 négyzetméternyi területen három, összesen mintegy bruttó 1300 négyzetméteres épületből áll össze majd az új családsegítő: a három épületet felújítják és összekapcsolják a műemléki szempontok figyelembevételével. Megőrzik a történelmi stílust, miközben új funkciót kapnak az épületek.

Az egykori kispuska lőtér fejlesztésével kialakuló épületben az intézmény ügyfélforgalmi és a közösségi helyiségei lesznek, a két másik szárny pedig a dolgozói irodáknak ad majd otthont: a családsegítő munkatársak, és az esetmenedzserek is kapnak egy-egy épületet.

A fejlesztés nemcsak a műemlékvédelemre, hanem az energiahatékonyságra is koncentrál: a Lecpes munkája lehetővé teszi a környezettudatos, költségtakarékos és hosszútávon fenntartható működtetést.

 Különleges belső kialakítású főépülettel készül el a központ

 A projektben a munkálatok a tervek szerint haladnak, teljeskörű külső-belső átalakítást végeznek el, új fémlemezes tetőhéjazattal, szigeteléssel, hidegburkolással és parkettázással is fejlesztik a központot. A három épületet egy új épületrész és nyaktagok hozzáépítésével teszik átjárhatóvá. A főépületben a közösségi tér „ház a házban” elv alapján készül el, efölött pedig nyitott fedélszéket és a tetősíkba épített bevilágítósávot adnak át.

 A tavaly április elején elrajtolt beruházás jelenleg mintegy 60 százalékban készült el és várhatóan a nyár közepére ér javarészt véget (a közművek bekötésére még fél év van ezt követően). Most áprilisban már a kertrendezési és térkőmunkálatokon dolgoznak majd.

 A szovjet katonák okozta kárt kijavítják

 A Lecpes Kft. munkatársainak tájékoztatása szerint a beruházás egyik különlegessége a tetőszerkezet eredeti formájának megőrzése volt. Ezt a ma már nem gyártott elemekből álló szerkezet megmenthető elemeit felhasználva, illetve az eredetivel azonos méretű pótlásokkal lehetett megoldani.

 A különösen leromlott állapotú épületek (a laktanyában a rendszerváltás előtt szovjet katonák voltak elszállásolva) között volt kimondottan életveszélyes is.

Így nem könnyű helyzetből indulva, külön odafigyeléssel kellett dolgozni, hogy megmenthessék a monarchiabeli építészet emlékeit.

 Miközben modern hőszigeteléssel és épületgépészeti megoldásokkal látják el az egykori laktanyarészt, gondosan ügyelnek arra, hogy ezeket az értékeket megőrizze, ugyanúgy, mint az újonnan hozzáépített épületelemek tervezésekor és kivitelezésekor is.

 

Előrehaladás cikk
Kattintson a cikk megjelenítéért a képre
MEGTEKINTÉS