fbpx

HEP – Horváth Építőmester Zrt

Új telephelyen telelhetnek a magyar szürkemarhák a Bükki Nemzeti Park területén

Új telephelyen telelhetnek a magyar szürkemarhák a Bükki Nemzeti Park területén

Elkészült és tavaly december végén a műszaki átadása is megtörtént az új központi állattartó telepnek és gazdálkodási központnak, Tarnaszentmiklóson. A projekt kivitelezője a Horváth Építőmester Zrt. volt. A beruházás a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának megrendelésére készült el a KEHOP – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, két ütemben, 1.435 milliárd forintból.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Dél-Hevesi Tájegységében, Tarnaszentmiklós település határában telelnek a BNPI szarvasmarha gulyái.

Fotók: magyarepitok.hu

Korábbi cikkünkben jeleztük, a tarnaszentmiklósi állattartó telep építése során kialakítanak

  • három növendékistállót,
  • gulyaistállót konténer tárolóval és orvosi vizsgálóval,
  • szociális épületet és gépszínt,
  • takarmánytárolót,
  • gépszínt és elkülönítőt,
  • trágyatárolót csurgalékvíz tároló aknával,
  • tűzivíz tárolót,
  • válogatórendszert
  • és egy hídmérleget mérlegházzal.

A talajvíz komoly nehézséget okozott

Nagy Tamás építésvezető kitért a telephely egyedi elemeire is, így a megújuló energiaforrásként szolgáló, nagy teljesítményű, 50kW-os napelemrendszerre, a 190 méter talpmélységű fúrt kútra kútházzal és a hozzá tartozó komplett vízkezelő rendszerre. További különlegességként megemlítette a 60 tonnás pályaszerkezetbe süllyesztett hídmérleget és az állatok itatásához szükséges kétlabdás itatókat.

Visszatekintve a teljes projektre, az építésvezető szerint igazi kihívásnak számított a munkaterület átvételekor a régészeti feltárások után maradt kutatógödrök feltöltése. „Minden egyes épület helyén kutatásokat végeztek, így ezeken a területeken el kellett végezni a rekonstrukciót, hogy a terület munkavégzésre alkalmas legyen.”

Nagy Tamás hozzátette, a csurgalékvíz tároló és a tűzivíz tároló akna kiépítésekor a talajvíz nem kevés fejtörést okozott.

„Két vákuumgépház 2 és fél hónapig 0-24 órában üzemelt, hogy a majdnem 3 méteres vízoszlopot le tudjuk szorítani olyan szintre, hogy a kivitelezés zavartalanul folytatódhasson.”

A nehézségek ellenére a projekt sikerrel zárult, ezt az is bizonyítja, hogy a Bükki Nemzeti Park elindította a használatbavételi eljárást, hogy mihamarabb birtokba vehessék az új telephelyet.